Vissza a szürke hétköznapokhoz!

Zsákomban a rákom. Napló a népszerű betegségről, saját szemüvegen át nézve.

Hivatalos Facebook oldal

15 perc hírnév - Médiatár

 

Házipatika interjú: klikk

 

Utolsó kommentek

  • Altezza: @ymel: Köszi, a létszámot tekintve asszem megvagyok. Épp tegnap írtam új eseményekről az oldal facebook lapján. (2021.10.16. 16:02) Szervusztok, pajtikák
  • ymel: Na mi ujsag? Jol vagy a vizsgalatok utan? Kicsit kerestem Kemeny Henrikrol anyagot, es feldobta a blogod. Remelem, elsz es virulsz. (2021.10.14. 17:46) Szervusztok, pajtikák
  • Le a spammerekkel: Az a hajráfradi nálam kiverte a biztosítékot. :D Bocs, fogalmam sincs, miről van szó, mobilos nézetben meg semmi más nem látszik, csak a poszt... (2018.09.30. 16:40) Nekrológ
  • Memento Mori: @Altezza: Hurrá! ;-) (2018.04.22. 19:54) Ránc
  • Altezza: @murray: Sorry, hogy nem valami tréfásabb bejegyzéssel kellett szembesülnöd. :-D Ha ez vigasztal, akkor (kipp-kopp), asszem letudtam a posztban szereplő depressziós, pánikrohamos dolgot. ;-) (2018.04.07. 19:58) Ránc
  • Utolsó 20

Facebook Activity Feed

Facebook Activity Feed

Bejegyzések

Hátradőlve

2013.02.09. 23:34 :: Altezza

Nem igazán volt napirenden, hogy ismét írok, de két napja sikerült eltévednem egy csodálatos honlapra, ahol megtudhattam, hogy évtizedek óta feleslegesen költenek milliárdokat rákkutatásra a különféle intézmények: a megoldás már rég megvan.

Kicsit ugyan elbizonytalanít az oldal nyelvezete, mely időnként a Google Translate legszebb pillanatait idézi, nem is beszélve a helyesírásról, de nem lehet valaki egyszerre nyelvész és megváltó is. Mondjuk amíg ezeken, illetve a következőkben felsorolt dolgokon morfondíroztam, addig is le volt kötve az agyam. Mert mondanom sem kell, hogy szürke hétköznapok ide vagy oda, az esetleges kiújulás azért napi szinten eszembe jut valamiről. Nem dőlhetek hátra. A boldogságom azonban egyelőre nincs veszélyben. Azt hiszem.

No, de vissza az említett oldalhoz, melyre a National Geographic honlapján bukkantam, mint kiemelt hirdetés, igaz, ma már más oldalakon is feltűnt. Egy tudományos oldalon nem vártam volna egy ilyen reklám megjelenését, maximum az elrettentő példa rovatban. Az oldal tartalma ugyanis egyszerre zseniális és szánalmas. Zseniális, hiszen a legjobb MLM ügynökök sem tudnak ilyen hosszan beszélni a semmiről. Tudják, Ők azok, akik általában egy egykori óvodás csoporttárs képében bukkannak elő harminc év után, mondván, lenne egy remek ajánlatuk, fussunk már össze egy McDonald's-ban. Aztán egy felszínes "Hogy vagy?" kérdés után máris rajzolni kezdik a szokásos piramist, amelynek most még ugyan az alján vagyunk, de ha előrelátó módon mi is felírtuk az összes ember telefonszámát akivel valaha is találkoztunk, akkor Őket magunk alá szervezve máris a piramis tetején találjuk magunkat. Közben pedig elég ha eladunk néhány edényt vagy krémet. Esetleg egyben a kettőt.
Szánalmasnak pedig azért mondanám az említett oldalt, mert nyilvánvaló, hogy ez is a kétségbeesésre alapoz.

elixir_of_life.jpg

Az oldal és az ott reklámozott könyv szerzője bizonyára barátságos alkat, hiszen azonnal a barátjának tudhatjuk magunkat a megszólítása alapján. Ez az érzés ragadós, mivel az olvasói levelekben is gyakran feltűnik a barátság szó. További közös vonásuk ezeknek a leveleknek, hogy a nyelvezetük és helyesírásuk is gyanúsan hasonlít az oldalon tapasztalhatóéra. De nézzük, hogy miről is beszélünk.

"Egyszerűen úgy tűnik, hogy egyes emberek immunisak a rákos megbetegedésekre… Íme egy észak-indiai ember esete… Fedezd fel az ők titkait, olvasva az alábbi sorokat! "

Ezzel a remek bevezetővel találkozunk az oldalon. Mindez hatalmas piros betűkkel, némi sárga háttérrel csinosítva. Sajnos az említett "észak-indiai ember" esetét mégsem tudjuk meg, ugyanis az egész oldalon egyetlen szó sem esik ezután róla.
A szerző fényképes, de név nélküli előszavából megtudhatjuk, hogy egy kicsiny indiai közösség képtelen megbetegedni, mivel olyasmit eszik, ami ugyan nálunk is megtalálható, de mi azt kidobjuk a szemétbe. Minderről a csodáról anno beszámolt az azt felfedező angol tudós is, ami azért érdekes, mert maga az oldal végig arról szól, hogy ezt a titkot nem engedi napvilágra jutni a gyógyszeripar. Mert azokat ugye csak a profit érdekli. Más kérdés, hogy a nagy titokhoz mi is csak pénzért juthatunk hozzá, az ugyanis kizárólag az illető könyvéből derül ki. Az oldal ezt próbálja ugyanis eladni nekünk. De mennyivel jobb érzés egy magánszemélynek fizetni, mintsem egy csúnya gyógyszergyárnak.
Ezt a jó érzésünket csak fokozza az a néhány sor, amelyből megismerjük a szerző hányatott sorsát. Miután 1997-ben elhunyt az édesapja, az alábbi események következtek:

"Sajnos keveset tudtam erről a betegségről, amely titokban arra készülődött, hogy lesújtson családomra!     

  • A következő tavasszal  nagyszüleim, édesapám szülei rákos megbetegedés miatt elhunytak.    
  • Azután, egy évvel később, egy rokonunk eltávozott sorainkból ugyanazon betegség miatt.    
  • Két év múlva, 1999-ben, egyik nagyanyám elhunyt a rák miatt, augusztusban pedig a férje is, a nagyapám, az utolsó családtag.    
  • 2004-ben pedig anyukám távozott el sorainkból."

Az egy dolog, hogy az évek nem nagyon stimmelnek, de mi ez ahhoz képest, hogy nagyapjának eltávozása után, aki "az utolsó családtagja" volt, alig öt évvel később az édesanyja is meghalt. Aki nyilvánvalóan kitagadta a családból, mi más miatt is szűnt volna meg a rokonság kettejük között.

Ezután jön egy remek összeesküvés-elmélet, természetesen kevés konkrétummal. Az persze kiderül, hogy ismét felfedezte valaki azt, amit már bő száz éve is felfedeztek, sőt, ismét publikálásra is került, amiért a kutatót kirúgták, mondván az titok, rontja a kemóbizniszt. Húzónév nélkül persze nincs jó reklám, erre pedig Patrick Swayze tűnt a legjobb alanynak a szerző szerint. A róla szóló rész címéből például megtudhatjuk, hogy megmérgezték a kemoterápia alatt. A címmel ellentétben nincs szó extra méregről: maga a kemó volt a tettes. Monsieur Poirot ismét megoldott egy rejtélyt.

Szerencsére nem kell hosszasan bajlódnunk a bonyolult orvosi kifejezésekkel az oldalon, és ezt a szerző is kiemeli, mondván Ő nem orvos. Valóban nem az: könyvelő. Hogy azon a területen milyen sikereket ért el az illető, azt nem tudom, de abból, hogy végül így próbál megélni, talán lehet némi sejtésünk. Orvosi kifejezésekkel tehát nem gyűlik meg a bajunk, amit egyáltalán nem bánunk, hiszen lekötnek minket az olyan remekül megfogalmazott mondatok, mint ezek:

"A könyv könnyen átlátható módon volt írva és szerkesztve. Ezt éppen azért, hogy az olvasó megbizonyosodjon a vásárlási és jobbulási cél indokoltságáról. A könyvet olvasva minden kockázatot magamra vállaltam és egy erőteljes garanciát biztosítok az olvasó számára."

Lássuk be, a könyv olvasása valóban nem lehet kis kockázat, hiszen ugyanaz írta, aki ezt a csodálatos honlapot is megtöltötte betűkkel.

Ezzel az idézettel pedig el is érkeztünk a módszer igazolásához. Ugyanis az oldalon még egy garancialevelet is találunk, amelyből megtudjuk, hogy harminc napon belül kérhetjük a visszatérítést, amennyiben nem gyógyulnánk meg. Ennél több idő nyilván nem is kell a rák lábon való kihordásához. A módszer pedig nyilvánvalóan működik, hiszen egy térképen azt is megnézhetjük, hogy kicsiny hazánkban milyen sokan vásárolták már meg ezt a remek könyvet. A siker persze világszerte kíséri a kiadványt, de erről csak keveset tudhatunk meg, egyrészt a szerző nyilvánvaló szerénysége miatt, másrészt pedig mert "Sajnos nem tudtuk belefoglalni a nemzetközi ügyfeleinket is, mert túl nagy lett volna a térkép.". A rák gyógyítása már megvan, már csak egy olyan dolog kellene, ami alkalmas lenne arra, hogy egy kép méretét változtatni lehessen. Lehetne mondjuk "ZOOM" a neve. Talán lesz olyan rákkutató, aki most, hogy munkanélkülivé vált, átáll a programozásra.

Az egyébként remekül megszerkesztett oldal szerzője, akinek időközben a neve is felbukkan (András FEKETE), nem elégszik meg azzal, hogy mindenkit kigyógyítson a rákból, még formába is hozza könyvének olvasóit, méghozzá teljesen ingyen! A vásárlók ugyanis "BÓNUSZKÉNT" további három kiadványhoz is hozzájutnak, szintén az említett szerző tollából, gondolom az oldalon megismert remek fogalmazásban. A címek önmagukért beszélnek:

  1. A szuper táplálékok könyve egy szuper egészségért
  2. 101 módszer a fiatalság megőrizésére
  3. Az egészség házhoz is szállít!

Ha esetleg a keresőbe beírva nem nagyon jön találat ezekre, akkor ne lepődjenek meg. Én sem tettem. Ugyanez a helyzet egyébként magával a főművel is, ami a "Rák elleni táplálékok és gyógyírek" címet viseli, a szerző maga pedig így jellemzi azt:"Bestseller". Ebből is látszik, hogy a Google nem egy könyvesbolt, így nem is ismerheti ezt a remek könyvet. Pedig a könyv megvásárlása egyértelműen jó döntés, még a szerző szerint is:

"A könyvem megvásárlására talán az a legjobb indok az, hogy az Ön bírtokába kerül, ami lelki megnyugvást ajándékoz Önnek."

Jobb, mint a Xanax.

Siessenek, most akciós! Igaz, az akció napi limites, de ha jól megnézik, akkor azt is láthatják, hogy az oldalon három helyen is felbukkanó vásárlási felületen nem egyforma az elérhető mennyiség.

Amíg kétségbeesett emberek vannak, addig az ilyen szélhámosok is léteznek majd. Vajon mikor jutunk el oda, hogy ezen a területen is bűncselekmény legyen a kuruzslás/megtévesztés? Tartok tőle, hogy nem mostanában. Persze, amíg helyén tudjuk kezelni az ilyen jelenséget, addig nincs baj. Önök pedig biztosan ilyen éleslátók. Dőljenek hát nyugodtan hátra, és szerezzenek maguknak vidám perceket az említett oldal végigolvasásával. Minden sora kincs!


Ui.: Az idézeteket átmásoltam, az azokban szereplő hibák is eredetiek.
Uui: A történet folytatódik.

9 komment

Címkék: énblog élet vicc pánik egészség pénz hit csalás kemoterápia kemó Egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://altezza.blog.hu/api/trackback/id/tr195070712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.10. 10:42:53

Aztaqrva... Tudod, az a baj, hogy ezek a hiénák lelkiismeret-futdalás nélkül leveszik a sápjukat olyan emberekről, akik talán nem akadémikusok, de nagyon szeretnének meggyógyulni. A kétségbeesés vámszedői, undorító :-( És nem, nem érez SEMMI kis piszkáló kellemetlenséget, amikor befizeti a déltengeri nyaralását beteg emberek utolsó osszekuporgatott fillérjeiből. Nem kívánok az ilyeneknek semmit - a sors úgyis lerendezi őket előbb-utóbb.

A te nyilvánvaló gyógyulásodnak viszont nagyon örülök, ha még nem mondtam volna :-)

Altezza 2013.02.10. 12:48:57

@jova68:
Sajnos valóban nem egyedi az eset. És az is biztos, hogy dacára annak, hogy sok esetben az itt látható komolyságú az eladó, mégis sokan bedőlnek nekik.

Inkább hívnám az állapotomat tünetmentesnek. A félsz mindig bennem van. De azért nagyon köszönöm!

geeezaa 2013.02.10. 17:57:44

Vigasztaljon a tudat, hogy ugyanezt a módszert nagyban hirdetik hüvelygombára és fogyásra is.

A stílus kb. ugyanez, nem kell gyógyszer, a könyvben minden le van írva.

6999 Ft, a hülyének is megéri!

NYulacs 2013.02.11. 23:49:32

Ilyenkor azért titkon és persze egyáltán nem őszintén, de örülök, hogy érintett vagy a témában :D igazán vidáman sikerült ezt a hétfőt zárni :)))
Vajon milyen poszt születne egy Bibliamagyarázós ötletből?...,,

anna_over_the_moon 2013.02.12. 08:23:47

Nagyon jó írás! :-)

A gond az, hogy a citált weblap alapján azért egy közepes képességű rákos is rájön, hogy ez átverés, de mi van azokkal a termékekkel, amihez esetleg orvosok is adják a nevüket, hitelesebbnek tűnnek, mint egy torokfertőtlenítő reklám? Az az igazi átverés.

Az meg, hogy a natgeo ilyet enged a honlapjára... pfhhh- no comment. Pénz beszél...

anna_over_the_moon 2013.02.12. 08:25:50

Amúgy a múltkor volt egy cikk a homeopátiáról az indexen. Ez volt az a cucc, amiben hittem, mert nekem segített, de a cikk szerint placebo volt az egész.

Altezza 2013.02.12. 12:22:11

@NYulacs: @anna_over_the_moon:

Örülök, hogy nem hiába írtam. ;-)

A homeopátia már nagyon régóta téma a kuruzslás terén. Jó pénzt hoz az is sokaknak. Talán annyi haszna van, hogy a képzelt betegeknek úgy lehet adni valamit, hogy az nem árt, ők meg mégis azt hiszik, hogy attól vannak jobban.

A NatGeo-n szerintem automatikusan jelent meg a hirdetés. Gondolom, valami Google Ad alapú a hirdetési boxuk. Több oldalon is olyan részen jelenik meg. Tett bele pár ezer forintot az ipse, 1-2 könyv visszahozza az árát.

Viszont elég sokan jönnek erre a cikkre a könyv címére rákeresve, remélem, nekik ad egy kis támpontot az írás, a módszer komolyságával kapcsolatban. Bár a könyvet népszerűsíteni kívánó oldal önmagában is egy remek negatív reklám, már ha nem veszi el a józan eszünket a kétségbeesés.

Banyanya 2013.03.01. 22:09:01

Sajnos van két rákbeteg ismerősöm, akiknek nagyon szeretnék segíteni, így keresgéltem a neten és -tőled függetlenül- én is rábukkantam az oldalra. Aztán tovább keresgéltem és megtaláltam azt az angol nyelvű könyvet, amit Fekete András úgy tűnik a sajátjaként próbál eladni. Ty Bollinger írta és a címe: "Cancer:Step Outside the Box". Kiváncsi lennék mi a helyzet a szerzői jogokkal..

Altezza 2013.03.02. 12:28:31

@Banyanya:
Rákerestem a könyvre. Az első találta a szerző honlapja, ahol némi betekintést nyerhetünk a könyvbe is. A bázis ugyanaz, mint az általam említett honlapon, csak itt valamivel szebb a honlap.
Konkrétum ott sincs, a lényeg, hogy vegyük meg a könyvet.

A szerzői jogdíj szerintem rendben lehet: a semmiért nem kell fizetni...
süti beállítások módosítása