Vissza a szürke hétköznapokhoz!

Zsákomban a rákom. Napló a népszerű betegségről, saját szemüvegen át nézve.

Hivatalos Facebook oldal

15 perc hírnév - Médiatár

 

Házipatika interjú: klikk

 

Utolsó kommentek

  • Altezza: @ymel: Köszi, a létszámot tekintve asszem megvagyok. Épp tegnap írtam új eseményekről az oldal facebook lapján. (2021.10.16. 16:02) Szervusztok, pajtikák
  • ymel: Na mi ujsag? Jol vagy a vizsgalatok utan? Kicsit kerestem Kemeny Henrikrol anyagot, es feldobta a blogod. Remelem, elsz es virulsz. (2021.10.14. 17:46) Szervusztok, pajtikák
  • Le a spammerekkel: Az a hajráfradi nálam kiverte a biztosítékot. :D Bocs, fogalmam sincs, miről van szó, mobilos nézetben meg semmi más nem látszik, csak a poszt... (2018.09.30. 16:40) Nekrológ
  • Memento Mori: @Altezza: Hurrá! ;-) (2018.04.22. 19:54) Ránc
  • Altezza: @murray: Sorry, hogy nem valami tréfásabb bejegyzéssel kellett szembesülnöd. :-D Ha ez vigasztal, akkor (kipp-kopp), asszem letudtam a posztban szereplő depressziós, pánikrohamos dolgot. ;-) (2018.04.07. 19:58) Ránc
  • Utolsó 20

Facebook Activity Feed

Facebook Activity Feed

Bejegyzések

A magam ura

2013.05.14. 21:50 :: Altezza

Ez szeretnék lenni. Újra. Azt mondják, az idő megszépít mindent, de erős a gyanúm, hogy nem csak emiatt gondolok vissza némi nosztalgiával a belőlem kivágott részekre.

Furcsa, de lassan már annak is egy éve lesz, hogy túlestem az első műtétemen, ahol, ha nem is teljesen, de úgy 20-30 centi erejéig kibeleztek. Utána egy hónapig képzelhettem magam porszívónak a stomazsák miatt, ám mióta befoltozták a hasamon nyitott lyukat, azóta ismét a klasszikus utat járja bennem a táplálék. Ami elsőre megnyugtatóan hangzik, de a napló olvasói azért tudják, hogy bizony akad ezzel némi gond. És ez a gond az, ami az elmúlt hetekben kissé elkeserített. Nem vezetek róla naplót, de némi fejszámolás után egészen megdöbbentő számok jönnek ki a napi ücsörgések időtartamáról. Nem mondom, régebben is volt, hogy valami olvasnivaló ott tartott, de abban egészen biztos vagyok, hogy korábban sohasem töltöttem napi 4-6 órát az említett helyiségben. Igaz, ez a szám nem egyhuzamban jön össze, hanem részletekben, de akkor sem gondolom, hogy egy komplett részmunkaidős elfoglaltságot kellene nyújtania az emésztésemnek. És nem csak azért, mert a fizetés sz*r. Szó szerint. A fenti idő persze nem érvényes minden napra, ennek úgy a harmada az, ami az átlagosnak mondható, de ez még mindig nem nevezhető kevésnek. Más kérdés, hogy ennek már igen tudok örülni. Az esetleges egynapos "adásszünet" pedig maga a Kánaán. Az elkeseredésemnek azonban még csak nem is ez a legfőbb oka, hanem az, hogy egyszerűen képtelen vagyok rájönni, hogy mi az, amivel tervezhetőbbé tehetném a dolgot. Jelen pillanatban ugyanis ott tartok, hogy bármit eszek, bármely napszakban, az önmagában kevés ahhoz, hogy időzíteni tudjam, mi vár majd rám. Magyarán fogalmam sincs, hogy mikor, mennyiszer és mennyi ideig kell majd az új mániámnak hódolnom. Fél marék kecskekörömből könnyebben és pontosabban jósolom meg a holnapi BUX indexet, mintsem magabiztosan megbeszélhetnék egy találkozót valakivel anélkül, hogy hozzá kellene tennem, hogy vagy jövök, vagy nem.

Houston.jpgEgész egyszerűen megszűntem a magam ura lenni. Próbálom tartani magam a szokásos napirendemhez, de semmiféle garancia nincs arra, hogy ez sikerülni is fog. Vagy el tudok indulni reggel a családdal, vagy nem. Vagy ott tudok lenni egy megbeszélésen, vagy nem. Játszótér, kirándulás, foci, autózás, vásárlás, stb. Csupa olyan dolog, amelyeket korábban akár egy nap alatt is elvégeztem, mostanában viszont úgy egy hétre kell elosztanom őket és még az is lehet, hogy ennyi idő alatt sem érek a lista végére

Tényleg elkeseredtem. És nyilvánvalóan remekül akcelerálja mindezt, hogy még az alvással is gondjaim vannak. Keveset és rosszul alszom. Olyan lehetetlen álmaim vannak, amelyekből Hollywood forgatókönyvírói több Oscart is összehoznának. Természetesen a legjobb dráma kategóriában. Ezekhez jönnek még a különféle valós vagy vélt szúró, nyomó, viszkető, hasító érzések a legváltozatosabb pontjaimon, amik egyenes utat nyitnak a gondolataimnak a hipochondria felé. Csak az elmúlt pár napban volt máj-, tüdő- és nyirokáttétem vagy valamilyen kiújulásom a bélrendszerben.

Ellenben egyáltalán nem jut az eszembe, hogy mikor voltam utoljára felszabadult, gondtalan. Szeretek gondolkozni, de mostanában néha jobb lenne nem tenni azt. Boldogok a lelki szegények. Vagy mi. Néha például nem tudom, hogy azért kell-e állandóan mennem, mert arra gondolok, hogy úgy is mennem kell majd, vagy azért gondolok rá, mert állandóan mennem kell. Olyan környezettudatos vagyok, hogy még a gondolataimat is újrahasznosítom.

Nem kerestem még rá a Kibelezettek Klub-jára, de ha esetleg az egyik tag erre járna, akkor szívesen venném, ha megírná, hogy a fenti jelenségek közül az emésztéses résznél van-e valami átlagemberesítő módszer a parafadugón kívül, vagy nyugodtan elkezdhetem kifejleszteni a felfújható lakberendezési tárgyakat, melyekkel komfortosabbá tehetem a mindenkor használt illemhelyiséget. A többi problémára nyilvánvalóan nekem kell megtalálnom a megoldást. Ha a magam ura nem is leszek ismét tőlük, legalább jobb hangulatban próbálhatom meg elkerülni a mélyvénás trombózist a napszakokat átölelő ücsörgés közben.

Még jó, hogy tudok nyavalyogni: mert élek.

16 komment

Címkék: énblog élet vicc alvás rák egészség wc vastagbélrák végbélrák Egészségügy sztóma

A bejegyzés trackback címe:

https://altezza.blog.hu/api/trackback/id/tr1005300537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.PhD Kvasztics 2013.05.14. 22:02:51

Csatlakozom az előttem szólóhoz. :-(

avissi 2013.05.14. 23:11:15

A crohn-betegek és a vastagbélgyulladásos (colitis ulcerosa) betegek is tudnának erről mesélni - vagy tanácsot adni? Náluk a rosszabb időszakokban nagyon híg, ami kijön.
Hátha valaki nem ismeri: az ülőke akkor jó, ha a térded magasabban van, mint a ... Láttam erre olyan megoldást, hogy alacsony sámlit tettek a kagyló elé, az üldögélés közben arra fel lehet rakni a lábat.
Egy kis kultúra: a napoleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszus idején ill. az után a Bécsbe akkreditált cári követ Razumovszkij herceg volt (akinek Beethoven is ajánlotta több vonósnégyesét). Bécsben építtetett egy csodaszép palotát, amiben (úgy 1820 körül) volt vízöblítéses vécé aranykilinccsel, meg minden, és a "helyhez illő" könyvekkel egy kis könyvespolcon. A palota sajnos pár év múlva egy éjszaka, azt hiszem, újévre virradóra leégett...

anna_over_the_moon 2013.05.15. 08:08:21

Ugye a nagymamámnak nyáron szedték ki a vastagbele 80%-t. Ő mondjuk azóta vígan van, de ő is sokat jár WC-re. Mondjuk mélyebbre menően nem elemeztük a székelési szokásait, de ha gondolod, szívesen rákérdezek.

Egyébként szerintem ebbe ne nyugodj bele. Annyi orvos látott már Téged az elmúlt időszakban, egyik sem tudott erre mit mondani? Vagy legalább tanácsot adni arra vonatkozólag, hogy mit csinálj? Legalább egy táplálkozási szakértő, vagy nem tudom.

Nekem ugye -állítólag- IBS-m van, ami nagyon hasonló tüneteket csinál nálam. Akármit eszek, vagy iszom, vagy nem eszem-iszom, képes meglepni... Azért én 5-6 órákat nem trónolok egy nap, de nekem is okoz fejtörést a mikor induljak és lesz-e útközben WC problematika. Tiszta operációkutatás (ott tanultam ilyeneket).

Mindezzel nem a Te problémádat szeretném kicsinyíteni, de azt sem szeretném, ha túlaggódnád magad, hiszen a szorongás maga képes hasmenést okozni. Csodálatos az emberi test, nemde?

Szóval szerintem egy vizsgálatot, ad absurdum egy kérdést megér egy fehérköpenyes felé, hogy megnyugodj.
(És én is, mert azért aggódom, hogy nem jön össze a tesztvezetés az állandó WC-n ülésed miatt...)

anna_over_the_moon 2013.05.15. 08:08:58

@avissi: Ez volt a világ első vízöblítéses WC-je?

TiffanyMary 2013.05.15. 08:31:48

Tudom, hogy te bp.-i vagy, de talán a sok ücsörgés alatt van időd böngészni ezt.
Nagyon sok (mindenféle problémával rendelkező) embernek nagyon sokat segítettek már.
(ui: nem az én vállalkozásom -sajnos.
Tehát nem azért mondtam)

A legjobbakat kívánom!
(és a legkevesebb időt a legkisebb helységben)

Altezza 2013.05.15. 09:09:01

A gyakoriságot nem hasmenés okozza, hanem az, hogy nincs puffertartály, mivel nem csak vastag-, hanem végbelet is csonkítottak. Tegnap amúgy egész jó nap volt, hiszen reggel fordultam kétszer, aztán semmi. Néha egészen relytéjes módon van, hogy ugyanúgy egyszer megyek, mint korábban. Tovább tart persze, de elég egy alkalom. Máskor meg vagy nyolcszor kell mennem. Úgy gondolom, hogy rèszben a fejem, részben pedig a hétköznapi étkezés okozza a gondjaimat, ami alatt a rendszerességet értem. Utóbbi meglátszik a súlyomon is, ami 1,5 kilóval nőtt cirka 2 hét alatt. Amíg naponta maximum kétszer ettem, addig kevesebb ilyen gondom volt. Cserébe állandóan éhes voltam.
Persze a fő ok a béltelenség.

avissi 2013.05.15. 09:37:54

@anna_over_the_moon: Szia, Anna! A mai "hattyúnyakas" bűzelzárós megoldás csak a 19. sz. 2. felében-végén született. De voltak előzmények: "már a régi rómaiak" idejében is volt valami közösségi latrina - válaszfalak nélkül, közben lehetett csevegni - ahol a pottyanás egy folyóvizes árokba történt. Mint tudjuk, a római birodalom lehanyatlott... Ám a középkor sem maradt oly soká sötét: az egyik középkori iratunkban szerepel egy bizonyos "Póconszaró" -nak mondott István (Stephanus dictus Póconszaró, sajnos, az eredeti írásmódot nem ismerem, de így van, több középkorásztól hallottam már). Ez nyilván azzal hívta fel magára a kortársak figyelmét, hogy padot csináltatott erre a célra. A várakban a budi alja maga a várárok volt, tehát a "polc" alja a szabadba nyílt. Így lehetőség volt arra, hogy alulról... szóval, az esetleges politikai gyilkosságra adott módot... A középkori régészek egyik nagy öröme, ha latrinára bukkannak a várásatáskor, és megtalálják a bepotyogott tárgyakat, ékszertől a mérges nebuló által behajított iskolafüzetig. No, meg a táplálék összetételét is lehet már elemezni, ezért a szemétdombokat is nagyon szeretik a régészek.
Engem a Razumovszkij-kastély vécéjében lévő könyvek tárgya érdekelne, mi lehetett az "odaillő téma?" Korabeli erotikus - mit erotikus, kemény pornó - könyvet már láttam, sőt, a Marquis de Sade-tól is jelent meg mai magyar fordításban olyan írása, amiben összekapcsolja ezt a két halhatatlan témát...
Remélem, felvidítottalak kicsit benneteket :-D

anna_over_the_moon 2013.05.15. 09:42:58

@avissi: A múltkor ilyen római kori közösségi latrináról álmodtam. A kollégáimmal közösen töltöttünk ott időt, de elég kellemetlenül éreztem magam...

Amúgy nagyon érdekes a kiselőadás, köszönöm a felvilágosítást.
A középkori -várárokba nyíló- pottyantós majdnem olyan, mint a mai nyilvános helyeken lévő mellékhelyiség oldalán lévő "glory hole". Ha már kemény pornó...

avissi 2013.05.15. 09:55:14

@anna_over_the_moon: hogy mi?! Luk van a falon? Na, majd jobban megnézem, ha a bevásárlókp-ban odamegyek... Igaz, én csak egy abszolút érdektelen nyugdíjas néni vagyok, aki nála is öregebb dolgokkal szeret foglalkozni, szóval... A vécére rohanási problémával családtagom révén vagyok ismerős, sajnos.
Ha érdekel, egyszer a francia emlékíró, Saint-Simon herceg könyvéből is idézek, a Napkirály udvarának árnyékos oldaláról :-)

Altezza 2013.05.15. 11:49:36

@avissi: @anna_over_the_moon:

Ki gondolta volna, hogy a nyavalyám ilyen történelmi méreteket ölt majd. :-)
De nem bánom, érdekel a téma.

Pannimanni 2013.05.15. 17:01:14

Szia!
Elméletileg a sztómával élők is képesek olyan bioritmust felvenni, ami alapján naponta kétszer van ürülés, tehát nem állandóan.
Dr. Köves István a Péterfy-ben dolgozik. Ő írta valahol, hogy a végbelet lehet vékonybéllel pótolni. Ez megoldaná a pufferelési gondjaidat, hiszen jelen esetben az a baj, hogy a végbél szakasza milyen hosszú.
Szabad megkérdeznem, milyen távolságra volt a roszsaságod záróizomtól?
Üdv.

Altezza 2013.05.15. 17:45:37

@Pannimanni:
Szia,
Amíg nekem is volt sztómám (1 hónap), addig érdekes módon sokszor ott is napi 1-2 esemény volt. Persze nem mindig.
10 centinél kezdődött és 15-nél volt vége. De ugye ráhagyással dolgoztak, szóval úgy 5 maradt meg.

Nordina 2015.05.25. 12:29:50

Azért ülsz annyit a vécén, mert a világ egyensúlyban van :) Engem méhnyakrákkal műtöttek és annak a szövődménye, hogy én meg nem tudok vécézni csak ritkán és nagy macerával. Tehát azt az időt amit én nem töltök ott azt te helyettesíted :)

Altezza 2015.05.25. 12:59:49

@Nordina:
Akkor kiegészítjük egymást, mint Jin és Jang.
Az ilyen járkálós napjaimon, akkor ezentúl majd igyekszem, arra gondolni, hogy legalább neked jó napod van.

:-)
süti beállítások módosítása