Vissza a szürke hétköznapokhoz!

Zsákomban a rákom. Napló a népszerű betegségről, saját szemüvegen át nézve.

Hivatalos Facebook oldal

15 perc hírnév - Médiatár

 

Házipatika interjú: klikk

 

Utolsó kommentek

  • Altezza: @ymel: Köszi, a létszámot tekintve asszem megvagyok. Épp tegnap írtam új eseményekről az oldal facebook lapján. (2021.10.16. 16:02) Szervusztok, pajtikák
  • ymel: Na mi ujsag? Jol vagy a vizsgalatok utan? Kicsit kerestem Kemeny Henrikrol anyagot, es feldobta a blogod. Remelem, elsz es virulsz. (2021.10.14. 17:46) Szervusztok, pajtikák
  • Le a spammerekkel: Az a hajráfradi nálam kiverte a biztosítékot. :D Bocs, fogalmam sincs, miről van szó, mobilos nézetben meg semmi más nem látszik, csak a poszt... (2018.09.30. 16:40) Nekrológ
  • Memento Mori: @Altezza: Hurrá! ;-) (2018.04.22. 19:54) Ránc
  • Altezza: @murray: Sorry, hogy nem valami tréfásabb bejegyzéssel kellett szembesülnöd. :-D Ha ez vigasztal, akkor (kipp-kopp), asszem letudtam a posztban szereplő depressziós, pánikrohamos dolgot. ;-) (2018.04.07. 19:58) Ránc
  • Utolsó 20

Facebook Activity Feed

Facebook Activity Feed

Bejegyzések

A Jó, a Rossz és a Csúf

2013.07.26. 21:11 :: Altezza

A mindennapok során kapunk jó, rossz vagy éppen akár csúfnak is mondható híreket. Az elmúlt napokban, hetekben én sem voltam ez alól kivétel.

Kezdjük a rosszal: meghalt a nagyapám. Igaz, papíron nem volt a nagyapám, de gyerekkorom óta csak őt ismertem, sőt, az igazinak még a nevét sem tudom a sajátos családom okán. Genetikailag tehát nem tartoztunk össze, de a közös emlékekhez ez nem is szükséges. Ezek az emlékek amúgy nem a klasszikus nagyapa/unoka típusú emlékek, mert Ő nem volt az a nagyapa-típus. Mindig is fiatalos volt, még a közel 80 éves kora ellenére is, bár az elmúlt cirka egy évben azért már lassabbra vette a tempót, igaz, nem önszántából: Ő is belevágott a rákbizniszbe.

Gondolom, mindenkivel van az úgy, hogy egy-egy dologról, egy-egy személy ugrik be. Nos, nekem a country zene, az autók és a western film az, ami már-már pavlovi reflexként idézi elém a nagyapámat. Ezeket ugyanis nagyon szerette. A bejegyzés címe is erre utal részben, így, mivel nem akarok tovább untatni senki az ilyen személyes dolgokkal, amolyan emlékezés gyanánt kivételesen most nem egy képet, hanem egy klasszikus westernfilm részletet szúrnék be.

Ami a bejegyzés címének jó részét illeti, az tulajdonképpen talán nem is annyira jó. Ma sikerült időpontot kapnom virtuális kolonoszkópiára, amire annyira azért nem vágyom, ettől nem feltétlen jó. Ugyanakkor az időpont október másodikára szól, ami azért ugye odébb van egy kicsit, úgyhogy a jó hír az, hogy jelen állás szerint nem kell mostanában mondjuk hashajtanom. Persze a vizsgálat tájékoztatóját olvasva lehet, hogy nem is ez a legnagyobb probléma a vizsgálattal kapcsolatban. Abból ugyanis kiderül, hogy a vizsgálatot megelőző napon sem lehet már enni, csak inni, a vizsgálat napján pedig ugyan inni azért ihat az ember, ám az elfogyasztandó nedű nem más mint három(!) liter oldat, ami a hashajtó, ráadásul mindezt egy óra alatt kell felhörpinteni. A tájékoztató szerint a szer igen hatékony, hiszen "Az oldat hashajtó hátasa gyorsan lezajlik, kb.1-1,5 óra múlva a széklet már víztiszta.". Ez csak első olvasatra lehet megnyugtató, ha jobban belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy nem azt írják, hogy 1,5 óra alatt vége a programnak, hanem azt, hogy onnantól kezdve a vizsgálatra menet már nem használhatjuk az általunk húzott csíkot arra, hogy hazataláljunk, merthogy az színtelen lesz. A löttyöt ugyanis néhány órával a vizsgálat előtt kell legyűrni.

A kaland azonban nem ér ott véget, hogy eljutunk a vizsgálatra, a móka része még csak ezután kezdődik. Beadnak ugyanis egy injekciót, amitől jobban ellazul vizsgálandó emésztőcsatornánk, merthogy a vizsgálat a közeljövőben bezárandó Budapesti Vidámpark átképzett luftballon árusai részvételével zajlik. Egész egyszerűen felfújják az embert, a művelet pedig ritkán okozhat röhögőgörcsöt, legalábbis a tájékoztatóban csak görcsről írnak, röhögésről nem. Persze nincsen rózsa tövis nélkül, azaz a szernek is lehetnek mellékhatásai, melyek közül az egyik a szemizmok ellazulása. Így még könnyebben dülledhetnek ki a szemeink. Plusz a látásunkkal is adódhatnak problémák. Pánikra azonban nincs ok ilyenkor sem, mindössze: "...haladéktalanul szemész szakorvoshoz kell fordulni!".

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a vizsgálat egy CT berendezéssel történik, amivel el is érkeztünk a mai bejegyzés csúf részéhez. A CT ugyanis röntgensugárral működik, amiből az utóbbi 1,5 évben annyit kaptam, hogy saját távgyógyító műsorom lehetne a TV-ben, és ellentétben a többivel, ez működne is. Hívd Misi Sámánt! A hívás díja 900 HUF + ÁFA, de mi ez ahhoz képest, hogy a betelefonálónak elég egy világos falfelület elé állnia és én a képernyőn keresztül küldött röntgensugarakkal el is végzem az éves tüdőszűrését.
Újabb dózisnak akarnak tehát kitenni, ami többek közt azért aggaszt, mert decemberben kellene mennem az éves kontrollra, amihez a jelek szerint már be sem kell majd kapcsolniuk a gépet, bőven tartani fog az előző adag háttérsugárzása. Próbáltam ma konzultálni az onkológusommal, hogy szerinte mennyire jó ötlet ez a röntgengépbe tesznek, onnan is kivesznek jellegű csiki-csuki, de sajnos nem értem el. Talán majd a jövő héten. Addig megpróbálom a jó oldalát nézni a dolognak, hiszen elvileg van egy pár hét vizsgálatmentes időm.

Sokszor elmondtam már, hogy alkalmatlan vagyok orvosi vizsgálatokra. Ráadásul, ha nem vizsgálnak, nincs is semmi bajom, hiszen nincs várt eredmény, amiért izgulhatnék. Magyarán, ha nincs Rossz vagy Csúf, akkor minden Jó! Ez utóbbit kívánom mindenkinek!

4 komment

Címkék: énblog élet vicc rák egészség vastagbélrák végbélrák tükrözés CT Egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://altezza.blog.hu/api/trackback/id/tr685428075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anna_over_the_moon 2013.07.27. 08:29:05

Ez a hashajto lotty tenyleg ilyen. Raadasul kek a szine es olyan ize van mint a teglanak. Amikor nekem kellett akkor volt olyan h nem tudtam melyik iranybol fog kijonni. Ezt persze nem biztatasnak szanom.
Bizonyos kulturakban nagy hagyomanya van a beltisztitasnak tehat fogd fel te is igy. Utana mintha kicsereltek volna...
De szerintem ne varj oktoberig. Egy boritek a megfelelo helyre aztan lehet hogy mar jovo het szerdan mehetsz is. Jobb a bizonyossag nem?

Altezza 2013.07.27. 10:12:07

@anna_over_the_moon:
A bizonyosság tényleg jobb. Én például egészen bizonyos vagyok benne, hogy egyáltalán nem vágyom erre a vizsgálatra. ;-)

anna_over_the_moon 2013.07.27. 14:41:16

Ezt most masodszor kell elkuldenem, nem akarja az internet, hogy veled kommunikaljak...

Akkor mondom ugy hogy ertsd: kerlek ne varj oktoberig! Elvegre semmi masrol nem irsz csak a vizsgalatokrol. Es akkor oktoberig nem lesz tema. Mi lesz igy velunk? Az olvasoidra nem gondolsz? Halatlan...

Altezza 2013.07.28. 18:36:27

@anna_over_the_moon:
Én csak az olvasókra gondolok. Ezért írok. :-)
Majd egyezettek az onkológussal, hogy mennyire jó dolog ez az állandó röntgennyelés.
süti beállítások módosítása