Vissza a szürke hétköznapokhoz!

Zsákomban a rákom. Napló a népszerű betegségről, saját szemüvegen át nézve.

Hivatalos Facebook oldal

15 perc hírnév - Médiatár

 

Házipatika interjú: klikk

 

Utolsó kommentek

  • Altezza: @ymel: Köszi, a létszámot tekintve asszem megvagyok. Épp tegnap írtam új eseményekről az oldal facebook lapján. (2021.10.16. 16:02) Szervusztok, pajtikák
  • ymel: Na mi ujsag? Jol vagy a vizsgalatok utan? Kicsit kerestem Kemeny Henrikrol anyagot, es feldobta a blogod. Remelem, elsz es virulsz. (2021.10.14. 17:46) Szervusztok, pajtikák
  • Le a spammerekkel: Az a hajráfradi nálam kiverte a biztosítékot. :D Bocs, fogalmam sincs, miről van szó, mobilos nézetben meg semmi más nem látszik, csak a poszt... (2018.09.30. 16:40) Nekrológ
  • Memento Mori: @Altezza: Hurrá! ;-) (2018.04.22. 19:54) Ránc
  • Altezza: @murray: Sorry, hogy nem valami tréfásabb bejegyzéssel kellett szembesülnöd. :-D Ha ez vigasztal, akkor (kipp-kopp), asszem letudtam a posztban szereplő depressziós, pánikrohamos dolgot. ;-) (2018.04.07. 19:58) Ránc
  • Utolsó 20

Facebook Activity Feed

Facebook Activity Feed

Bejegyzések

Mozgalmas napok

2014.09.26. 20:09 :: Altezza

Úgy tűnik, hogy szeptember utolsó napjai igazán mozgalmasan alakulnak, főként azért, mert a szokásos negyedéves kontroll következő, elméletileg utolsó állomásához érkezek. És egy régebbi ügy is lezárulni látszik.

Még tavaly novemberben látogattam el egy vérvételre, melynek célja egy genetikai vizsgálat volt. Nos, az eredmény hipp és hopp meg is érkezett a héten (igen, májusban készült el), postai úton. Negatív. Akármit is jelentsen ez. A lelet nem túl bőbeszédű, annyi van benne, hogy nem találták benne azt, amit kerestek. Hogy ez most ihaj e, vagy inkább csuhaj, azt egyelőre még nem tudom. Nagyjából úgy tűnik, hogy ez a génem nem okozhatta a problémát, így az édesanyámnak anno vagy csak simán peche volt, mint nekem bő két éve, vagy más génben kell keresni a közös pontot. Megkeresem a nagyítómat, meg egy jó szabású sapkát és folytatom a detektív munkát.

IMAG2651_1_1.jpg

A nagyítóval persze nem csak én bánok jól, amire szerdán derült fény, mivel elmentem egy melanoma-szűrésre, minthogy mostanában az volt a vesszőparipám, hogy több az anyajegyem mint volt és a meglévők mérete is változásnak indult. Az elmúlt időszakban elég sok ilyen-olyan sugarat nyeltem, így éreztem némi kockázatát annak, hogy ez hatással lehet az anyajegyeimre is. Nos, szóban azt mondták, hogy minden ok, írásban elméletileg úgy 6 hét múlva tudatják majd ezt velem, miután az összes anyajegyemet átböngészik, ugyanis valamennyit lefényképezték. Ez már a 21. század. Látszólag tehát jó bőrben vagyok. A többire pedig hétfőn próbálunk majd választ találni, ekkor veszek majd részt ugyanis egy virtuális kolonoszkópián, illetve egy ezt kiegészítő mellkas CT-n. Ezt persze megelőzi majd egy jó kis koplalással egybekötött hashajtás, így igazán mozgalmasan ígérkezik az előttem álló hétvége. Tovább színesíti a napjaimat, hogy a vizsgálatot végző intézményben az a protokoll, hogy az utolsó napi étkezések mellé báriumot kell fogyasztani.  Hogy ez mennyire hoz tűzbe, azt talán jól jellemezi ez a néhány sor a bárium wikipédiás leírásából: pozitív biológiai hatása nem ismert. A bárium vízben, illetve savakban oldható vegyületei kivétel nélkül mérgezőek; a bárium-karbonátot patkányméregnek használják. Nyamm...

A hétvégi menü tehát úgy tűnik, hogy összeállt. Ahogy a fejemben lévő aggodalom is kész hegylánccá alakult az elmúlt hetekben, talán hónapokban is. Testi panaszom ugyan nincs (kipp-kopp), két hete ismét teremfoci-szezon van, ahol az első alkalmat leszámítva nem tapasztaltam fizikális problémát, de azért nagyon nehéz eladni a fejemnek, hogy minden ok lesz. Ezt egyelőre még szakembernek sem sikerült. Említettem, hogy az onkológián bemutattak egy ottani pszichológusnak, akivel azóta kétszer is sikerült egy órát eltöltenem. Amolyan könnyed beszélgetéseket kell elképzelni, ahol egyelőre még nem találtam meg azt a mondatot, ami átbillentené a fejemben lévő aggodalom kapcsolót. Persze milyen megnyugtató dolgot is tudnának mondani, mikor az orvosok sem biztosak abban, hogy nem lehet később valami újabb kaland, hiszen ezért küldenek háromhavonta kontrollra. Kételyek tehát akadnak bennem bőven. De igyekszem nagyon győzködni magam, hogy minden ok lesz.

interview.jpg

Egészen ma reggelig azt gondoltam, hogy a hétfői kaland lesz a fő esemény a jövő héten, de most úgy tűnik, hogy nem csak a lenti nyílásomnak lesz mások előtt jelenése, ugyanis megkeresett az egyik kereskedelmi televízió. Egy új műsort indítanak, amely egészség vonalon próbál nézőket ültetni a képernyők elé. A műsorban mindig más-más témát boncolgatnak majd (lehet, hogy nem csak témát, de embereket is?), a körömgombától a rákon át a kopaszságig. Szerencsére ezeket a nyavalyákat nem egy embernek kell produkálnia. A kedves Olvasó már ki is találhatta, hogy én a rák vonalon kerültem képbe, minthogy a blogon keresztül megkerestek, hogy mesélnék-e néhány mondatban az eddigi kalandjaimról. Nos, úgy tűnik, hogy kedden forgatásra kell mennem. Ha szerencséjük van, akkor a bemutatásom után megússzák egy 1,5 órás elsötétítéssel.

A napjaim tehát mozgalmasnak ígérkeznek. Hogy szürkék is lesznek-e, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy jó lenne letudni ezeket a kontrollokat, bezsebelni a hibátlan leleteket és élvezni az ősz színeit a szürke hétköznapokon.

 

Kép: thefangirlverdict.com

11 komment

Címkék: énblog élet vicc foci pánik rák egészség vastagbélrák kolonoszkópia végbélrák CT TV

A bejegyzés trackback címe:

https://altezza.blog.hu/api/trackback/id/tr96734987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.PhD Kvasztics 2014.09.26. 23:00:33

Rendben lesz minden, ne idegeskedjél már annyit, na! (A cihológus is ezt mondja,csak nem ilyen szépen)
Nemigen nézek tv-t, a hárombetűseket meg pláne nem, de a kedvedért megteszem. :) Szóljál, hogy mikor leszel!! (Nagyon gratulálok, celeb leszel immár!)

totemm 2014.09.27. 08:18:44

várom a többi negatív eredményt is!

Altezza 2014.09.27. 21:03:18

@Dr.PhD Kvasztics: @totemm:
Remélem én is, hogy minden ok lesz. Az elmúlt egy hónapban mintha hangosabb lenne a belsőm, de a hanghatáson kívül más tünet nincs, de ez már elég, hogy aggódjak. Meg amúgy is...

A TV-től nem kerestek ma, pedig mára ígérték, hogy pontosítjuk a keddet. Szóval lehet, hogy mégsem leszek híres...

vorosduma 2014.10.26. 20:13:34

Nekünk sajnos nem jött be a genetikai vizsgálat. Anyukámnál ki tudták mutatni a génhibát, amire

1. ajánlottak kísérleti kezelést külföldön. Azt is elmondták, hogy ilyenkor két csoportra osztják a betegeket és csak az egyik csoport kapja a kísérleti kezelést, a másik placebót kap a szokásos kemoterápia mellett. (Anyukám nem vállalta, hogy drága pénzért esetleg placebót kap.)

2. miután az onkológusának beszámolt a (saját pénzén elvégeztetett) genetikai vizsgálat eredményéről, az onkológus kezdett úgy bánni vele, mint "menthetetlen esettel".

Altezza 2014.10.26. 20:37:28

@vorosduma:
Sajnálom, hogy nem jól alakultak a dolgok.
A kísérleti kezeléseknél valóban van kontroll csoport, ami nyilván nem jó azoknak, akik a placebósban vannak, de összességében talán így is jó, hogy egyáltalán van ilyen. A gyógyszerek bevezetése mindig így történik.

Az onkológust nem igazán értem. Talán azt gondolta, hogy benne nem bíztok?

vorosduma 2014.10.26. 20:49:07

Valami olyasmi derült ki a genetikai leletből, hogy áttétképző a daganat és akkor is kiújul, ha kemoterápiát kap. Ezért gondolta az onkológus, hogy nem kell már Anyukámnak esetleg jobb kemoterápia.

Persze, hallottam olyan országról is, ahol az áttétes betegről eleve lemond az állam és nem kaphat TB által finanszírozott kezelést. Ehhez képest ez jobb helyzet..

vorosduma 2014.10.26. 20:53:59

Igen, itt, sőt, a blogodon olvastam erről és így jutottunk oda. (Úgyhogy hasznos a blog!!)

Altezza 2014.10.26. 20:58:37

@vorosduma:
Örülök, hogy volt valami haszna ennyit írni. :-)

vorosduma 2014.10.26. 21:07:47

Ennél több is: egyik karácsonyi ajándékként kinyomtattam és összefűztem neki az addigi bejegyzéseidet. Talán morbid ajándék, de a blogod stílusa megmutat egy kevésbé szokványos hozzáállási lehetőséget (mármint ehhez a betegséghez és a kórházazáshoz).

Altezza 2014.10.26. 21:10:47

@vorosduma:
Ez egészen elképesztő! Nem is tudom mit mondjak.
Talán a legmeghatóbb komment, amit valaha kaptam.
Köszönöm!
süti beállítások módosítása