Vissza a szürke hétköznapokhoz!

Zsákomban a rákom. Napló a népszerű betegségről, saját szemüvegen át nézve.

Hivatalos Facebook oldal

15 perc hírnév - Médiatár

 

Házipatika interjú: klikk

 

Utolsó kommentek

  • Altezza: @ymel: Köszi, a létszámot tekintve asszem megvagyok. Épp tegnap írtam új eseményekről az oldal facebook lapján. (2021.10.16. 16:02) Szervusztok, pajtikák
  • ymel: Na mi ujsag? Jol vagy a vizsgalatok utan? Kicsit kerestem Kemeny Henrikrol anyagot, es feldobta a blogod. Remelem, elsz es virulsz. (2021.10.14. 17:46) Szervusztok, pajtikák
  • Le a spammerekkel: Az a hajráfradi nálam kiverte a biztosítékot. :D Bocs, fogalmam sincs, miről van szó, mobilos nézetben meg semmi más nem látszik, csak a poszt... (2018.09.30. 16:40) Nekrológ
  • Memento Mori: @Altezza: Hurrá! ;-) (2018.04.22. 19:54) Ránc
  • Altezza: @murray: Sorry, hogy nem valami tréfásabb bejegyzéssel kellett szembesülnöd. :-D Ha ez vigasztal, akkor (kipp-kopp), asszem letudtam a posztban szereplő depressziós, pánikrohamos dolgot. ;-) (2018.04.07. 19:58) Ránc
  • Utolsó 20

Facebook Activity Feed

Facebook Activity Feed

Bejegyzések

Lapról lapra

2016.03.04. 14:10 :: Altezza

Mikor egy jó könyvet olvasunk, szinte észre sem vesszük, hogy milyen gyorsan lapozgatunk benne, sokszor egész fejezetek tűnhetnek pillanatoknak. Nos, nem tudom, hogy életem könyve volt ennyire izgalmas mostanában, vagy csak egyszerűen elbambultam, de tény, igencsak rég írtam már ide.

Olyannyira régen, hogy az őszi CT vizsgálatom eredményéről be sem számoltam. Bocsánat! Szóval a CT rendben volt, leszámítva két apróságot: az egyik az volt, hogy találtak egy követ a bal vesémben, amiről rá egy hónapra kiderült, hogy nem hologram volt, mert az nem görcsölne annyira. Pár nap alatt aztán jobb lett, szóval úgy tűnik, hogy ha csak egy apró kaviccsal is, de sikerült hozzájárulnom országunk hegyeihez. A jobb vesémről nem írtak a leletben, ennek ellenére januárban az is begörcsölt egyszer, bár ott az is előfordulhatott, hogy nem egy kő, hanem a folyadék hiánya okozott problémákat, minthogy azokban a napokban valahogy kevesebbet ittam, mint kellett volna. Ez talán sosem fog kiderülni.

Az október végi CT leletének másik gyümölcse az volt, hogy megemlékeztek benne csontjaim degenerációjáról, mely gyakorlatilag kopást jelent. Hogy ez eddig miért nem került szóba, azt nem tudom. Vagy előtte egy évvel még nem volt kopott? Kissé furcsállottam a dolgot, így meg is említettem az onkológusomnak, aki a vállamra tette a kezét, majd közölte: öregszik. Ez egyrészt jó hír, mert azt jelenti, hogy élek, másrészt viszont valahogy nem tudtam azonosulni ezzel a megállapítással. Már csak azért sem, mert amíg mondjuk tíz évvel ezelőtt fájt a derekam vagy valamim időnként, addig mostanában nem. Szóval vén tengeri medvének még nem mondanám magam. Ki érti?

altezza_pirate.jpg

Az említett kontroll óta nagy csodák nem történtek. Az itt leírt, majd könyv formájában is megjelent sorok adtak leginkább elfoglaltságot, főleg az elmúlt egy hónapban. Hívtak TV-be (ja, kérték, hogy említsem meg: szóval a FEM3 Caféban voltam), írtak rólam cikkeket és találkozón is voltam már. Bő négy évvel ezelőtt (hoppá: február 14-én volt négy éves a diagnózis) nem gondoltam volna, hogy egy nyavalya fog majd ismerté tenni. Kicsit nem figyelek, és megnyerem a következő Oscar-on a legjobb forgatókönyvet.
Ezek a beszélgetések, interjúk egyébként újfent megerősítettek abban, hogy a rákot milyen sokan kezelik tabuként. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ha kicsit oldjuk a beszélgetés hangulatát, akkor valahogy mindenkinek sokkal könnyebb beszélnie róla, elmondani az azzal kapcsolatos érzéseit. A múlt hétvégi békéscsabai találkozón például több érintett is volt, akiknek volt vagy éppen van dolguk a betegséggel és a kérdezz/felelek közben sikerült olyan jó hangulatot teremteni, hogy többen is könnyedén, nyíltan tudtak beszélni az érzéseikről, arról, hogy esetenként ők mit találtak humorosnak vagy éppen szomorúnak a kezelések alatt. És az is látszott, hogy ez a könnyedség nem feltétlen van ott a hétköznapjaikban, mert valahogy úgy érzik, hogy az nem helyes. Pedig mennyire hogy az!

bcsaba.jpg

Életem könyvében olyan gyorsan lapozgattam mostanában, hogy ismét a negyedéves kontrollnál tartok benne. Sőt, igazából már kicsit el is hagytam, mert ha nem változott meg nagyon a matematika és/vagy a naptárrendszerünk mostanában, akkor a három hónap már január végén letelt. Ehhez képest két nappal ezelőtt sikerült elmennem vérvételre. Természetesen csodálatos volt, hiszen még mindig tűvel veszik. Eredmény gondolom a jövő hét közepe, vége felé várható. Mondanám, hogy bakfitty és minden ok lesz, de akkor az olvasók rögtön gyanakodni kezdenének, hogy elvittek az UFO-k és egy hasonmást hagytak itt, mert olyat én sosem mondanék. A fentebb említett vesemizériát leszámítva azt hiszem, hogy nincs panaszom, a padlót ugyanazzal a súllyal terhelem, mint tavaly és az elmaradhatatlan teremfocin továbbra is le-fel rohangálok, sőt, néha még értelme is van, ennek a le-fel rohangálásnak.

Érzésre akár hátra is dőlhetnék a labor miatt. Kicsit talán hátra is dőltem. De csak óvatosan, nehogy kiderüljön, hogy a széknek nincs támlája. Még a végén mehetek valami burleszk műsorba is fellépni...

14 komment

Címkék: énblog élet könyv vicc foci egészség vastagbélrák végbélrák CT TV Egészségügy FEM3

A bejegyzés trackback címe:

https://altezza.blog.hu/api/trackback/id/tr198443422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

türkiz19 2016.05.17. 10:36:31

Kedves Altezza / Misi! Nagyon szépen köszönöm ,hogy elolvashattam a beírásaidat. Tegnap késő este értem a végére. Rengeteg erőt adtál nekem, mert én is ebben a történésbe estem bele. Csak én tavaly dec.22-én szembesültem , hogy beköltözött albérletbe egy gombóc a végbelem közelébe 5 cm-re, T2-s és ami nem jó indulatú. A műtétem február 29.-én volt. Az eltelt időben ,amíg vártam a műtétre ,mivel én nőből vagyok ,teljes életformát változtattam. Csak nyers ételt ettem ,se cukor,se fehérlisztes cucc, se hús, se pékárú,még gyümi sem. A zárójelentésemen viszont már 6 cm-re volt a gombócom, vagyis 1 cm-l összébb ment. Ahogy kicsit magamhoz tértem a műtét után az első , hogy kábultan végig pásztáztam az elernyedt kezemmel ,hogy van -e zacsim. Nagyon féltem tőle. De NEM VOLT! Aztán álomba zuhantam megint. Én valamiért nem kaptam se előtte ,se a műtét után sugarat, se kemot. Vagyis nem valamiért ,hanem az ongológus professzor Úr úgy gondolta nem ad . Viszont nekem is 3 havonta kell kontrollta járnom.

türkiz19 2016.05.17. 10:45:23

Foly.köv. Gratulálok a könyvedhez. További jó egészséget kívánok neked. Ja és és azt is nagyon szépen köszönöm , hogy a wc-be járási szokásodat is leírtad, mert nekem szőrnyű volt az első hónap a műtét után. Szintén én is így vagyok az otthon elhagyásával, ha valahová mennem kell. Csak néznek rám,hogy mi az hogy nem tudom hogy megyek-e vagy sem. :) :D .Ha vendégségben vagyok vagy nem eszem ,vagy csak cisipegetek valami olyat amit tudom hogy csak pár óra múlva távozik majd :D. Szóval nagyon-nagyon köszönöm neked ,hogy megosztottad velünk a napjaidat.
Legyenek olyan napjaid amilyet szeretnél !

Sortstársi ölelés. :)

Altezza 2016.05.17. 12:50:49

@türkiz19:
Szia!

Köszönöm, hogy időt szántál a napló elolvasására és azt is, hogy erről meg is emlékeztél!
Örülök, hogy segíteni tudtam, illetve, hogy jól alakul az ügyed.
A kezelésekben lévő különbség adódhat abból is, hogy ha neked csak a bélfalon belül volt probléma, azon kívül semmi.
A könyvben picit több infó is van a WC-s dologról az utószóban, de a lényeg itt a blogon is megtalálható.

Köszönöm még egyszer!

Mosolygós szürke hétköznapokat!

Misi

türkiz19 2016.05.17. 13:55:47

Szia Altezza! Óóó, milyen hamar válaszoltál, nagyon köszönöm. Elfelejtettem írni ,hogy a könyvedet is megrendeltem ám :). Lelkitámaszként, és erősítésként gondoltam biztos jó lesz megint olvasmánynak. Na meg hiányzik a beirásaid is.... Azért ülök itt ,mert még nem tudok elindulni, ebédeltem ........ de nem kellett volna. Nálam ez meg olyan mint a folytatásos szappanopera. Többszöri nekifutásra sikerül a bevett falatokat kiadnom. Én képtelen lennék órákig ott ücsörögni,közben mindig csinálok valamit. Igaz így rengeteg papír, vízöblítés lesz a vége ,de ez van ......Na majd csak bucsút inthetek az illemhelynek, aztán legurulok a hegyoldalról a kocsikámmal, és mehetek erre-arra.
Ráadásul csak a magam korságaival írtam tele a lapot, és meg sem kérdeztem hogy vagy. Hogy vagy? Veséid hogy vannak? Ja .és a széknek van támlája.

Szép szürke hétköznapokat neked is!

Altezza 2016.05.17. 14:27:13

@türkiz19:

A könyv megvásárlását a két kedvezményezett kórház nevében is köszönöm! Végszükség esetén akár gyújtósnak is tudod majd használni. :-)

A többszöri menet nálam is megvan, ez sajnos egy ilyen szakma. Figyelni kell, hogy mit és mikor eszem, ez segít valamelyest tervezhetőbbé tenni a napokat, de biztosra azért továbbra sem tudok menni sosem.

A veséim köszönik, megvannak. Kipp-kopp...
És amennyire tudom, én is megvagyok. :-)

türkiz19 2016.05.18. 13:35:53

türkiz19 2016.05.18. 13:32:59

Ide is lemásoltam,igazából ide akartam írni :D :D Most mindenhová beírtam,biztos ami biztos :D :D

Szia kedves Misi, örülök hogy a veséd kipp-kopp, és hogy megvagy. Mivel a könyved megjelent ,azért fogsz még ideírni , életjelet azért adsz majd magadról ? Most néztem meg a nettről az összes média szereplésedet :) .Jó volt látni is ,hangodat hallani, mert így már legalább személyesebb , közelibb lettél , és "beazonosítható" :D :D Mégis csak jobb így majd olvasni a könyvedet is. :) Számomra nagyon megnyugtató ,hogy nem csak én ücsörgök a porcelán trónon ,hanem tudom nem vagyok egyedül , és nem csak én vesztegetem a drága perceket a lakás legkisebb helységében. Komolyan mondom meggyőződésem ,hogy a királyok és királynék nem ültek ennyit az igazi trónjaikon uralkodásuk idején ,mint amit én eltöltök ,de tudom most már Te is. Lehet a következő életünkben uralkodók leszünk ,csak most a főpróba van.Addig is titkos edzéseket veszünk,
hogy mire trónra kerülünk majd, tökéletesen tudjunk trónolni.

Legyenek olyan szürke napjaid ,amilyet szeretnél!!

Üdv: Zsuzsa

Altezza 2016.05.18. 14:57:24

@türkiz19:

Szia Zsuzsa,
Kedves, hogy ennyi időt szánsz rám! Azért nehogy túladagold a dolgot. :-)
Ki gondolta volna, hogy a mellékhelyiség magánya ad majd társaságot?

Írni gondolom, még fogok, bár reményeim szerint ritkábban. Kontrollokról leginkább, a mindennapokról azonban nem tervezek, mert nem untatnék vele senkit. A napló elvileg az szürke hétköznapokhoz való visszatérésről szól(t), az meg elvileg megvan. Legalábbis remélem...

A könyvhöz jó mulatást, bár ha végigolvastad a blogot, akkor meglepetés nem fog érni, csak egy kis bónusz a bevezetőben, illetve az utószóban. Plusz a karikatúrák, amik kifejezetten a könyvhöz készültek.

Üdv.,
Misi

türkiz19 2016.05.18. 17:51:28

Szia Misi!
Bocsánat, de jó volt kiirnom,és ez a téma lezárva. Jó hogy sorstársra találtam. Örülök hogy szürke hétköznapokban élsz, és nyugtató ,hogy emiatt nem írsz. Akkor majd a könyvednek csak az elejét meg a végét olvasom el , és megnézem a karikatúrákat.Vigyázz magadra!

Üdv: Zsuzsa

Altezza 2016.05.18. 18:08:23

@türkiz19:
Ne viccelj, nincs miért bocsánatot kérned!
Örülök, ha az írások által tudtam egy kis segítséget, információt adni.
Ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel, akár itt, akár a blog facebook oldalán, ahogy neked kényelmesebb. ;-)

Légy rossz!

Misi

türkiz19 2016.05.19. 12:42:40

Szia Misi!

Köszönöm a lehetőséget,és tényleg nagyon örülök ,hogy leírtad a történésedet. Hiába kerestem ,de semmi tájékoztatás nem volt pl: OO helység szokások megváltozásáról.A professzor meg aki műtött , idős, 72 éves , szakmailag 100%-s ,viszont emberileg pokróc,de nem érdekelt ,mert csak az lebegett előttem hogy a műtét legyen tökéletes. Én vigasztaltam a váróban a betegeket ,meg hozzátartozókat ,hogy ne foglalkozzanak ezzel,mert mint orvos szakmailag az egyik legjobb.Na csak azért írtam ezt le ,mert vele nem volt kedvem erről a témáról konzultálni :D :D. Akkora kő esett le a szívemről ,ha igazi lett volna, akkor a Richter-skála földrengést jelzett volna , amikor olvastam/elolvastam mostanra a blogodat. Vagyis megnyugodtam. :)

Ha nem baj ,én inkább jó leszek, de Te csak rosszalkodjál nyugodtan :D :D !!

Üdv: Zsuzsa

Altezza 2016.05.19. 18:28:30

@türkiz19:
Sajna tényleg nem sok infót talál az ember a neten, örülök, hogy ezen egy picit tudtam/tudok javítani.
72 éves orvos, aki még aktív? Az ember azt gondolná, hogy ennyi idősen már remeg annyira a keze, hogy a bemetszés úgy nézzen ki, mint Zorro monogramja. :-)

Felőlem lehetsz jó is, de minden rosszban is van valami jó. ;-)

türkiz19 2016.05.20. 14:14:19

Szia Misi!

Igen, aktív a professzor bácsi. Kortalan,az esze még mindig éles mint a borotva . Van egy másik professzor szülész-nőnógyász Édesanyám barátja,aki tőle is idősebb, és még mindig praktizál, műt, szülést vezet . Már a sebész professzortól idősebb, nem az Anyucimtól :D. Egyébbként jó barát a két professzor, sok kutatásokat és könyveket is írtak. A sebész prfesszor amikor éppen jó paszban volt és beszélgetet is ,akkor mondta hogy sokkal több májáttétes beteget tudna meggyógyítani,ha adna az állam elég anyagi támogatást a műtétekre. Meg más áttéteket is ami műthető. A máj átültetéseket is végez ...még mindig. Sajnos mondta ,hogy az onkológiai kutatásokra sokkal több anyagi támogatást adnak,mint a sebészeti beavatkozásokra ,pedig ezzel sokkal több ember élhetne tovább ,sőt ha olyan stádiumban vannak, akkor sugarazni ,meg kemozni sem kellene . Elszomorító ez. Ja és nem vagyok irigy ,de ezekre az idős ,aktív "koponyákra" igen. Minden elismerésem és tiszteletem az ilyen orvosoknak, akik színte minden idejüket azzal töltik, hogy gyógyítsanak, kutatásokat végeznek ,hogy az emberiségnek jobb legyen. Ámen . .:D :D

Próbálom kicsit rossz is lenni ! Megfogadom a tanácsodat..... :D

Kellemes hétvégét ! ( ha akarod akkor legyen szürke, de azért a szívárványban vannak szép színek is ,szóval kicsit fesd át azt a szürkét valami szebb színre).

Üdv: Zsuzsa

murray 2016.12.01. 11:22:26

rég írtál Misi, minden legjobbat! Üdv.

Altezza 2016.12.01. 13:57:05

@murray:
Helló,
Valóban. Fel se tűnt, hogy ennyire rég.
Majd igyekszem valamit rittyenteni.

Misi
süti beállítások módosítása